BUSHIDO-KWAI 
KONINKLIJKE JUDO-KARATE ACADEMIE
Home Jeugd Volwassenen Lesgevers Bestuur Lestijden Reglement Aansluiting Club Historiek Contact

Felix De Smedt werd opgeleid te Berlijn aan de befaamde judo&jiu-jitsu school van Erich Rhan.


Na zijn opleiding behaalde hij het trainersdiploma in judo & jiu-jitsu.

Op 10 oktober 1945 stichtte hij op 22- jarige leeftijd als één van de eerste in België een judo&jiuj-jitsu school te Schelle onder de oorspronkelijke naam Judo Club Schelle(JCS)


Later, in 1950, onder leiding van Jean de Herdt, 6x kampioen van Frankrijk en meervoudig Europees kampioen, behaalde hij als eerste in Vlaanderen zijn bruine gordel bij de Belgische Federale Judo en Jiu-jitsu Vereniging(B.F.J.J.V.). In mei 1952 wordt Felix technisch directeur van de nieuw opgerichte Belgische Amateur Judo Federatie (Bel.A.Ju.F.). In september 1952 behaalde hij dan in Haarlem in Nederland de zwarte gordel judo tijdens een examen onder voorzitterschap van de Japanner Tokio Hirano, 6de dan, technisch leider van het Internationaal Judo Fellowschip en bij de Nederlandse Amateur Judo Associatie (N.A.J.A) daarbij gesecondeerd door de bekende Nederlander Drs. Ger F.M. Schutte. Zijn zwarte gordel 2de dan judo behaalde hij in 1958 bij de Belgische Amateur Judo Associatie (Bel.A.J.A.) Waarmee de Bel.A.Ju.F. Inmiddels is gefusioneerd.


Inmiddels zette Felix zijn pioniersweg verder met het verspreiden van de judosport in Vlaanderen. Hij opende meerdere judoscholen in de provincie Antwerpen, en werd lesgever en vice-voorzitter van de op het Antwerpse Kiel door Camille en François Van Haesendonck in dec 1948 nieuw opgerichte Judo- en Jiu- jitsu Club “Ojigi”.


Felix De Smedt stichter en trainer van  Bushido-Kwai, Judocach bij de Federatie de BEL.A.J.A, trainer van het Mechelse politiekorps en erkend lesgever van de Belgische Judobond B.J.B.

Daarnaast gaf Felix les in het Astridbad te Antwerpen en breidde uit naar Boom, Willebroek, Mechelen, Heist-op-den-Berg en Weerde. Op 14 maart 1951 opende de dojo te Mechelen als afdeling van Schelle onder de naam “Bushido-Kwai - Mechelse Judo & Jiu Jitsu Academie”, koepel waaronder vanaf 6 juli 1951 ook de afdelingen Schelle en Boom zich verenigen. Na definitieve verhuizing van de afdeling Schelle naar Mechelen, blijft Mechelen het hoofdkwartier van de sinds 1945 o.l.v. Felix De Smedt ononderbroken opererende judoclub.


In 1953 wordt Felix de eerste lesgever van de dan in de schoot van de Sportbond Arsenaal Mechelen zopas opgerichte Judo Club Arsenaal Mechelen. In datzelfde jaar werd hij uitgenodigd door het College van Burgemeester en Schepenen te Mechelen en de hoofdcommissaris van Politie om het politiekorps van Mechelen te trainen maar daarvoor moest hij intreden bij de politie. Tijdens zijn opleiding aan de politieschool te Antwerpen, startte hij in 1954 met de eerste politietraining in de gloednieuwe dojo van het Stedelijke Zwembad te Mechelen. De Japanse tatami lag op een verende bodem die in samenspraak met Ichiro Abe, de Japanse technische leider van de B.F.J.J.V., En latere Belgische Judobond, gelegd werd.

In April 1956 verhuist ook Bushido-Kwai naar deze locatie, haar vierde.

1945

 Judo Club Schelle (JCS)

1948

Felix als lesgever en vice-voorzitter bij de Judo- en Jiu-jitsu club “Ojigi”.Felix gaf zowat 100 demo’s in Vlaanderen om de sport te promoten.


1953


Felix De Smedt met Tokio Hirano in actie.


1953

De nationale ploeg van Nederland de N.A.J.A.op bezoek in Mechelen, met als  voorzitter G. Schutte en An Schrikker secretaris, tegen de nationale ploeg van België de Bel.A.J.A. met als technische leider Tokio Hirano, Felix wint op dit 2 landen tornooi al zijn wedstrijden zonder gewichtscategorie.


Felix De Smedt rechtstaand tegen zijn Nederlandse tegenstander.


1953


Felix sticht de Judoclub Arsenaal Mechelen in de schoot van de Sportbond en staat in voor de opleiding van de Arsenalers.

1953

Demo door Felix De Smedt voor Burgemeester en Schepenen en de hoofdcommissaris van Politie. Zij willen hem in dienst om het Mechelse politiecorps weerbaar te maken,   maar moet zelf intreden bij de Politie.


1954


EERSTE POLITIE TRAINING ONDER LEIDING

VAN FELIX DE SMEDT

1961


Bushido-Kwai start met een afdeling karate die hij plaats onder leiding van Gust Verbruggen 2de dan, opgeleid in Parijs in de karateclub de France onder leiding van Shujiyama 6de dan. In 1972 werd de fakkel overgenomen door Eddy Coppieters  

Hoofd instructeur 5de dan Japan Karate Association met als assistent Jeff Benoy 1ste dan en kampioen van België.


1964

Training bij  Bushido-Kwai.

Felix De Smedt met één van zijn leerlingen François Van Onckelen

5x kampioen van België en werd in 2010

 8ste dan.

1966

Naast de afdeling jiu-jitsu die onder leiding staat van Gust De Wit, 3e dan, kwam er nog een afdeling Aikido die onder leiding staat van Frans Jacobs, 1e dan.

1969


In 1969 gaan Jeannine & Felix  samen de judo trainingen leiden wat een enorme uitbreiding tot stand brengt.
1973

JEANNINE MEULEMANS BELGISCHE KAMPIOENE

1974


België richt voor de eerstemaal de Belgische Kampioenschappen in voor vrouwen en Jeannine Meulemans werd Kampioene van België in de klasse -61 kg.

1975


Jeannine Meulemans in actie tijdens een demo op de Hemojaarbeurs.Onze Hemostand


1975


25 JAAR HEMOJAARBEURS


1976


De Mechelse P.G.A.G. Pluralistische Actie Groep

Die opkomt voor de rechten van de vrouw en onder leiding stond

 van Hilda Uytterhoeven, voorzitter van de Volks Unie nam contact

op met de Mechelse politie.

Aan Inspecteur Felix De Smedt werd gevraagt om een jaar deze dames

een cursus zelfverdediging te geven.

Zij vonden het heel sympathiek van de politie op P.A.G. te helpen. De groep telde 45 dames.

Felix werd bijgestaan door Jeannine Meulemans


Als de cursus erop zat vond één dame

namelijk  Anny Van Dyck het jammer

En sloot zich aan bij de Bushido-Kwai,

zij behaalde haar zwarte gordel bij de VJF

En is bestuurslid bij Bushido-Kwai

Zij is inmiddels houder van een 4e dan.


Anny heeft zich ook jaren ingezet

voor onze jeugdafdelingen.

Club Historiek

Club historiek